different-kinds-of-cleanersSchoonmaken is, hoe vervelend ook, noodzakelijk om bacteriën en vuil in je huis aan te pakken. Voor elke ruimte en oppervlak zijn er wel tientallen schoonmaakmiddelen op de markt. De keuken poets je niet met hetzelfde flesje als de badkamer, kalkaanslag heeft geen kans met speciale producten en vetvlekken in de keuken veeg je zo weg met een ontvettende crème. Een keramische kookplaat moet met een specifiek product gepoetst worden en een tegelvloer dweil je met een ander middel dan een parketvloer. De lijst van schoonmaakproducten is eindeloos, hier volgt een overzicht van welke producten je voor welke klus kunt gebruiken.

Droog vuil

Stof, zand, kruimels en haar vallen onder droog vuil. Deze kun je meestal zonder schoonmaakmiddelen verwijderen, door te vegen of met de stofzuiger. Stof afnemen kan met een vederborstel of een natte vod.

Oppervlakken in het hele huis

De verschillende oppervlakken in huis – meubels, het aanrecht in de keuken, een tafel, etc. – kun je schoonmaken met een simpele allesreiniger. Die kun je klaar voor gebruik kopen in een spuitbus of in geconcentreerde vorm (die moet je aanlengen met water). Met een goede allesreiniger kun je ook spoelbakken en wasbakken proper maken.

De keuken

In de keuken leven vaak veel bacteriën, daarom kun je voor het aanrecht en het kookfornuis gebruik maken van een desinfecterend middel, zoals onder ander dettol. Als je een keramische kookplaat gebruikt, kun je daar speciale producten voor kopen en ook voor innox in de keuken bestaat er een apart flesje. Erg vettige vlekken in de keuken, zoals aan de dampkap, kunnen schoongemaakt worden met behulp van een ontvettende crème.

De badkamer

Het bad en de douche krijgen vaak te maken met hardnekkige kalkvlekken, daarom kun je de badkamer best poetsen met een product tegen kalkaanslag. Het toilet dient met een desinfecterend middel of javel schoongemaakt te worden. Heb je een glazen douchewand of spiegel? Gebruik dan een middel voor glanzende oppervlakken.

De vloer

Nadat je gestofzuigd hebt, kun je de vloer reinigen met een allesreiniger (als je een tegelvloer of laminaatvloer hebt). Een parketvloer moet schoongemaakt worden met een speciaal middel voor parket.