marseille-soapDe meeste schoonmaakproducten zijn gemaakt van een hoop chemische stoffen, deze zijn vaak schadelijk voor de natuur en het water. Steeds meer en meer mensen zijn zich bewust van de schade die alledaagse schoonmaakmiddelen kunnen aanrichten en kiezen liever voor biologisch afbreekbare producten. Ook laten de gangbare middelen vaak een chemische geur achter in huis en zijn ze helemaal niet zo onschuldig voor de gezondheid als je wel zou denken. Gelukkig is er tegenwoordig in elke supermarkt een ruim aanbod aan biologische schoonmaakproducten te vinden, waarmee je even effectief kunt poetsen zonder je gezondheid of het milieu in gevaar te brengen. Daarnaast zijn er ook een heleboel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt gebruiken om je huis spic en span te houden.

Marseille zeep

Een lekker ruikende zeep op basis van olijfolie die goed te verkrijgen is. Deze kan gebruikt worden om vloeren mee schoon te maken of oppervlakken te reinigen. Castiliaanse zeep is een vergelijkbare, plantaardige zeep die soms ook van kokosolie of zonnebloemolie gemaakt wordt. Beide zepen kunnen in feite gebruikt worden als een allesreiniger, gewoon wat zeep toevoegen aan een emmer water.

Citroensap

Een favoriet onder de natuurlijke schoonmaakmiddeltjes is citroensap of andere citrusvruchten. Citroenzuur heeft een krachtige antibacteriƫle werking en pakt ook vet grondig aan. Wat citroensap mengen met water en je hebt een krachtige reiniger voor bijvoorbeeld de keuken. En het ruikt ook nog eens heerlijk fris!

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout kan behalve bij het bakken van cake ook gebruikt worden om schoon te maken. Het werkt goed tegen vet en kalkaanslag en is dus geschikt om de keuken of badkamer een grondige beurt te geven. Je kunt een beetje zuiveringszout oplossen in water voor een milde reiniging of er een dikke pasta van maken om hardnekkig vuil in de keuken aan te pakken of de badkamer mee te schrobben. Eventueel kun je wat citroensap toevoegen voor een lekkere geur en een krachtige reiniger voor het toilet te maken.