hiring-a-cleaning-companyAls bedrijf, onderneming of organisatie heb je de keuze om je gebouwen en terreinen te laten onderhouden door je eigen team van schoonmakers of een schoonmaakbedrijf in te huren. Die kun je inhuren om elke dag, week, maand of eenmalig te komen schoonmaken. Het kan gaan om een gewone poetsbeurt van alle kantoren en gebouwen, of om een gespecialiseerde schoonmaak zoals in een ziekenhuis, tapijtreiniging of zelfs het verwijderen van asbest. Ga op zoek naar een schoonmaakbedrijf dat maatwerk aanbiedt, zodat je niet teveel betaald voor werk dat er eigenlijk niet is. Zo wil je niet betalen voor een pakket met inbegrip van tapijtreiniging als je tegels op alle vloeren hebt liggen. Tevens moet er vooraf goed afgesproken worden hoeveel uren er nodig zijn om al het werk te doen en hoe vaak gespecialiseerde taken, zoals het lappen van de ramen of het boenen van de houten vloer, moeten uitgevoerd worden.

Spreek met het schoonmaakbedrijf ook duidelijk af wanneer er gepoetst moet worden, want dat kan erg verschillen per bedrijf of instelling. Een school moet gepoetst worden voor de kinderen arriveren of na de laatste schoolbel. Op andere kantoren kan de poetsdienst gewoon werken terwijl het ander personeel aan de slag is. Veel schoonmaakbedrijven bieden een 24 uur service aan, waardoor er iemand kan langskomen op het tijdstip dat jou dat het beste uitkomt.

Het voordeel aan het gebruik van een schoonmaakbedrijf, in tegenstelling tot zelf iemand in dienst te nemen, is dat er vervanging klaarstaat in geval van ziekte, je vooraf het budget voor het schoonmaken kent en je zelf niets moet aantrekken van arbeidscontracten en ander papierwerk. Je gaat één contract aan met het schoonmaakbedrijf, dat is alles. Het grootste nadeel is dat je vaak mensen over de vloer krijgt die extern zijn aan jouw bedrijf en niet altijd dezelfde mensen terugziet. Dit brengt een risico met zich mee wat betreft diefstal of andere wanpraktijken.